Acil Durumunda Ne Yapmalısın?

“Acil durumda ne yapılmalı?” sorusuna ilk olarak sakin kalınması gerektiği şeklinde yanıt verilebilir. Evinizde alarm sistemlerine sahip olduğunuzda acil durumlarda ne yapabileceğinize dair bir plan oluşturmanız da kolaylaşır. Örneğin, evinizde kablosuz alarm sistemleri arasında bulunan panik butonu varsa acil bir durum yaşandığında butona tıklayarak kişisel önlemlerinizi alabilirsiniz. Panik butonuna tıkladığınızda ambulans ya da itfaiye gibi acil müdahalede bulunacak ekiplere kısa sürede erişebilir, beklenmedik durumlarda önlemlerinizi almaya başlayabilirsiniz. Acil bir durum yaşandığında planlama yapmaya çok fazla vaktiniz olmayabilir. Bununla beraber kablolu ya da kablosuz güvenlik sistemleri yaşanabilecek acil durumlarda daha hızlı bir şekilde aksiyon almanıza yardımcı olabilir. Acil bir durum yaşanmadan önce kendinize güvenlik kiti hazırlayabilirsiniz. 

Alarmın Çalışma Prensibi ve Ev Sahiplerinin İlgili Kişileri İhbar Etmesi

Alarmlar ve SOS sistemleri acil durumlarda ihtiyacınız olan desteği kısa süre içinde elde etmenize yardımcı olur. Acil durumlar karşısında alarm sistemlerinin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

  • Eğer kablosuz alarm sistemleri arasında bulunan hareket dedektörü ve kablosuz manyetik kontak ürünlerini evlerinizde kullanıyorsanız acil durumlarda müdahale ekipleriyle kolay bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
  • Hareket dedektörü en genel anlamıyla evde olmadığınız zamanlarda evin içinde bir hareket olduğu zaman bu tespit eder. Ardından alarmı çaldırır. Alarm çaldıktan sonra şifreyi belirlenen süre içinde giremezseniz de yetkililer sizi arar.
  • Yetkililer aradığında daha önce belirlemiş olduğunuz şifreleri size sorar. Örneğin, acil bir durum olduğu zamanlarda belirlediğiniz bir şifre varsa ve karşınızdaki görevliye onu söylerseniz acil durum müdahale planı devreye sokulur.
  • Siz evde yokken eğer hareket dedektörü alarmı çalıştırdıysa da benzer şekilde güvenlik sisteminin yetkilileri polis benzeri müdahale ekiplerine haber vererek evinize kısa süre içinde ilgili kişilerin ulaşmasını mümkün hale getirir.
  • Kablosuz manyetik kontak da hareket dedektörü ile benzer şekilde çalışır. Eğer siz evde yokken pencere açılırsa onu tespit eder ve yetkililere ulaşır. Böylece yaşanabilecek acil durumlara karşı önlem almanıza yardımcı olur.
  • Giriş ihtimali olan pencere ya da kapılara manyetik kontakları takarak kişisel önleminizi alabilirsiniz. Bu kontakların arası açıldığında alarm öter ve ardından yetkililer sizi arar. Böylece ihbar etme süreçleri kolay bir şekilde gerçekleştirilir.

Acil durum konusunda önlemlerinizi pratik bir şekilde alabilir, ilgili kişilere kısa süre içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Alarm ve SOS sistemleri sayesinde acil bir durum yaşandığında ihbar süreçlerini hızlı bir şekilde yöneterek problemleri kolaylıkla çözebilirsiniz.

Acil Durum Durumunda Eylem Planı Oluşturma

“Acil durumda ne yapılmalı?” sorusuna cevap vermeden önce acil durum öncesinde çeşitli eylem planları oluşturulması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bir acil durum eylem planı oluşturarak yaşanabilecek tehlikelere karşı önleminizi önceden alabilir, problemlerin üstesinden gelebilirsiniz. Acil durum eylem planlarına güvenlik sistemlerinin ve alarmların nasıl etki ettiğini merak ediyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

  • Acil durum eylem planı genel olarak beklenmedik bir durum karşısında müdahalenin nasıl olacağı sürecini temsil eder. Hırsızlık gibi beklenmedik bir olay yaşandığında kendinizi nasıl koruyabileceğinizi ortaya koyan eylem planları, her ev sahibinin üzerinde düşünmesi gereken bir konudur. Eylem planlarını hayata geçirmek içinse alarm sistemleri ya da güvenlik önlemlerinden yararlanmanız gerekir.
  • Her acil durumun eylem planı da birbirinden farklı olabilir. Örneğin, deprem durumunda farklı bir hırsızlık olayında farklı bir eylem planı oluşturmanız gerekir. Alarm sistemleri, hırsızlık durumlarında kendi planınızı kolay bir şekilde gerçekleştirmenize olanak tanır.
  • Makamlara ulaşmak hırsızlık gibi beklenmedik bir durumda ilk anda akla gelmeyebilir. Ayrıca siz uyurken evinize birinin girdiğini fark etmekte çok geç kalabilir ve evinizdeki önemli eşyaların çalınmasını engellemekte geç kalabilirsiniz. Ev alarm sistemleri ise siz uyurken ya da evde olmasanız bile yaşayabileceğiniz beklenmedik olaylar karşısında kişisel önlemlerinizi almanıza yardımcı olur.
  • Hırsızlık durumlarında ilgili birimlere ulaşımınızı kolaylaştıran alarm sistemleri, eylem planınızı sizin yerinize oluşturur. Eğer evinize giren kişinin kim olduğunu bilmiyorsanız bunu kısa bir telefon görüşmesiyle bildirebilir ve ardından güvenlik sistemi çalışanlarının sizin yerinize ilgili yerlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Alarm taktırmak caydırıcılık söz konusu olduğunda hırsızlığın yaşanmadan önüne geçmenize yardımcı olabilir. Ev alarm sistemleri ve seçeneklerini inceleyerek yaşanabilecek problemler karşısında kendi önlemlerinizi almaya başlayabilirsiniz.

Alarmların Etkisi ve Kullanım Alanları 

Alarmlar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Alarmların etkisi ve kullanım alanları genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Güvenlik sistemleri incelendiğinde su baskın dedektörü, panik butonu, manyetik kontak, siren ya da alarm gibi pek çok seçenek olduğu görülebilir. Her ürün farklı bir işlevi yerine getirdiği için geniş bir kullanım alanına sahiptir.
  • Su baskın dedektörü evinizi su bastığı durumlarda devreye girerek sizi uyarır. Evlerin yanı sıra iş yerlerinde de sıklıkla kullanılır.
  • Panik butonu da evlerin yanı sıra iş yerlerinde ya da alışveriş merkezlerinde kullanılabilir.
  • Manyetik kontak kapı ve pencerelere takılır. Ev ve iş yerlerinde beklenmedik misafirler geldiği zaman alarmın çalmasına yardımcı olur.

Evlerin yanı sıra ofis, depo ya da restoran gibi iş yerlerinde de kullanılan ürünler, günlük hayatın her alanında işlevsellik kazanır. Seçenekleri inceleyerek ihtiyaçlarınız doğrultusunda tercihte bulunmaya başlayabilirsiniz.

Alarm Durumunda Güvenli Tahliye ve İhbar Yolları

Alarm durumu sadece hırsızlık olduğunda gerçekleşmez. Karbonmonoksit ya da aşırı sıcaklık gibi uyarıları sunan alarmlar sayesinde acil durumları daha kolay bir şekilde tespit edebilir, bir kaçış hazırlığı yapabilirsiniz.

  • Evinizde bir yangın çıkması durumunda yangını söndürebilecek durumda değilseniz bir tahliye yolu açmanız gerekir. Bunun için apartmanınızda bulunan asansörleri ya da merdivenleri kullanabilirsiniz. Dedektörler sayesinde yetkililer size ulaşarak ilgili kurumlara sizin yerinize ihbarda bulunabilir. Böylece itfaiyenin gelmesi için yapılması gereken ihbar olay anında gerçekleştirilir.
  • Duman kontrolünü dedektörler ile sağlayabileceğiniz gibi ortaya çıkan dumanın tahliyesi için de sistemler kurabilirsiniz. Duman tahliye sistemleri genel olarak ortaya çıkan dumanın evinizin dışına çıkarılmasını sağlayan bir sitem ortaya koyar.

Acil durumları yaşandığı anda size haber veren alarm sistemleri ile güvenliğinizi tesis edebilir, yetkililer aracılığıyla ilgili kanallara ihbarlarınızı pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Karbonmonoksit dedektörü, kapı alarmları ya da hareket dedektörü gibi ürünler sayesinde acil durumlar için eylem planlarınızı kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

 

Benzer Yazılar