Kale Alarmı ve Gece Modu: Evdeki Uyku Düzeninizi Bozmadan Güvenlik

Moden alarm sistemlerinin üç veya daha fazla devreye alma modu bulunur. Temelde bu modlar çok bileşenli gece modu kamera ve alarm sisteminin hangi parçasının çalışacağını belirler. Evinizin tamamında oluşturacağınız güvenlik alanı sayesinde beklenmeyen ısı ve nem değişikliklerini veya istenmeyen girişleri engelleyebilirsiniz. Bununla birlikte gece oluşabilecek gaz kaçağı, su baskını tehlikesi gibi durumlarda da sistemin sinyalizasyonu ile güvende kalabilirsiniz. Sadece alarm sistemini gece moduna ayarlayarak evinizi korumanız mümkün. Ayrıca güvenlik sistemleri sayesinde gece boyunca uyku düzeninizi bozmadan sağlıklı bir sabaha uyanabilirsiniz.

Gece Modu Nedir ve Nasıl Çalışır?

Gece modu alarm modlarında en çok tercih edilen fonksiyonlardan biri de gece modudur. Bu modu devreye aldığınız anda güvenlik sistemi gece koruma dedektör ve sinyalizasyon sistemine geçer. İnsanların gece boyunca olabilecek herhangi bir tehlikeyi anlık olarak fark edip müdahale etme ihtimali çok daha az olduğundan bu sinyalizasyon sistemi oldukça hassastır. Gece modu güvenlik sistemleri genellikle “uzakta” modu ile karıştırılır. Uzakta veya dışarıda modu evde kimse yokken kullanılır. Sistem etkinleştirildiğinde hareket dedektörleri de devreye girer. Bu dedektörler iç mekândaki hareketleri de kontrol eder. Gece modu ise herkesin evde olduğu ve kimsenin beklenmediği durumlarda kullanılır. Evin çevresi veya “gecikme bölgesi” olarak tanımlanmış alanda herhangi bir kapı açılırsa alarm devreye girer ancak hareket dedektörü aktif olmaz.

Genellikle evdeyken güvenlik sistemini tamamen devre dışı bırakmak gerektiği düşünülür. Ancak gece modu sayesinde ev içindeki huzurunuzdan ödün vermezsiniz. Bu mod ayarlandığı zaman güvenlik sistemi hareket dedektörlerini devre dışı bırakır, sensörlerin geri kalanını aktif ve uyarı için hazır modda tutar. Bununla birlikte ev içindeki stabil durum haricinde oluşan yoğunluklar, duman dedektörleri ve aşırı ısı alarmları gibi sinyalizasyon cihazları da aktiftir. Sistem sizi tanır ve sizin haricinizdeki tüm farklı duyuları algılayarak sinyal verir. Buna cam kırılma monitörleri ve pencere sensörleri de dâhildir. Böylelikle aile üyeleri veya evcil hayvanların hareketleriyle alarm sistemi çalışmaz.

Gece Modu İhtiyaca Göre Uyarlanabilir mi?

Gece modunu ihtiyacınıza göre kişiselleştirebilirsiniz. Hareket dedektörlerini evin belirli bir alanında aktif tutabilir, pencere sensörlerinden bazılarını devre dışı bırakarak evin içine doğru hafifçe esen rüzgârın keyfini çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte evin içine giriş - çıkış gecikmelerini mümkün olduğunca kısa tutmanız önerilir. Böylelikle kapı veya yakın çevre sensörleri hareket algıladıktan belli bir süre sonra alarm sisteminin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu zamanlamayı ayarlamak için tuş takımına ulaşma süresini kontrol etmeniz yeterlidir.

Gece modu ayarlarının yanı sıra güvenlik sistem bileşenlerini de çoğaltmanız mümkündür. Alarm sistemlerinin ev içindeki bütün güvenliği sağlayabilmesi için bilirkişi ile görüşerek bu bileşenlere karar verebilirsiniz. Bununla birlikte ev dışında geniş bir bahçeniz veya garajınız varsa bu bölgelerde de aynı sistemlerin kurulumunu yaptırmanız önemlidir. Bu bölgelere kurulacak sistemlerde geniş açılı kameralar, fazladan sensörler veya bahçe kapısına dâhi eklenecek özel bir alarm sistemi, gece uykularınızda daha rahat etmenizi sağlar.

Alarm Sistemi Bileşenleri

Kullanıcının ihtiyaç ve talebine göre uzaktan kumandalı veya kablolu olarak kurulur. Bununla birlikte internet bağlantısı modülleri ile merkeze daha sık sinyaller gönderebilen ekonomik seçenekler de uygulamak mümkündür. Keşif yapmaya gelen uzmanlar mekân içinde hangi bölgelere alarm kurulması gerektiğine dair bilgilendirme yaparlar. Genel olarak alarm sistemi içinde şu bileşenler bulunur:

  • Panel: Alarm sisteminin çalışmasını sağlayan ana kontrol merkezidir. Aktivasyonu için kullanıcı şifresinin girilmesi veya uzaktan kumanda ile sinyal gönderilmesi yeterlidir. İzinsiz girişler veya ev içindeki duman, ısı gibi yoğunluk değişimlerinde dedektörler bunu algılayarak panele iletir. Alarm sinyalleri panel içinden üretilerek sirenleri çalıştırır ve aynı zamanda izleme merkezine bilgi gönderir.
  • Şifre paneli: Alarm sisteminin çalıştırma, sinyali kesme gibi şifrelerinin belirlendiği ve girildiği tuşlu paneldir.
  • Manyetik kontak: Dış ortama açılan tüm sistemlere eklenebilen bu bileşen kapı, pencere gibi bölgelerden içeri izinsiz girişleri kontrol eder, herhangi bir hareket algılandığında alarm paneline sinyal gönderir.
  • Hareket dedektörü: Özellikle evden uzakta iken kullanılan bu sistem ortamda hareket olduğu anda alarm paneline sinyal gönderir. Evcil hayvan besleyen kullanıcılar için özel modeller de bulunur.
  • Gaz dedektörü: Evin içinde oluşabilecek gaz kaçaklarında sistem kurulu olmasa bile anında alarm oluşturur. Böylelikle bu tarz tehlikeli durumlarda hızla önlem alabilirsiniz.
  • Duman dedektörü: Evdeki dumanı algılayan ve sinyalle uyarı veren sistem, alarm izleme merkezine de bilgi iletir.
  • Cam kırılma dedektörü: Mekânda cam kırılması sonucunda gelen sesi algılar. Bu sesi tanımlar ve alarm oluşturur. Bu dedektör tüm alarm sistemi kapalıyken bile çalışır.
  • Darbe dedektörü: Kasa ve benzeri kutular üzerinde uygulanan zorlama girişimlerini algılayarak sinyal gönderir. Bu soygun ihbar dedektörü 3 aşamalıdır ve ayarlama sistemi bulunur.

Evinizde kesintisiz huzur ve rahatlık güvenlik sistemlerinin ne kadar güçlü olduğu olduğu ile de orantılıdır. Evinizin hemen dışına, verandaya ve garaja dâhi kuracağınız alarm sistemi sayesinde hareket, ses, ısı, gaz, zorlama gibi tüm beklenmedik olaylara karşı güvende olursunuz. Bununla birlikte ihtiyaçlarınıza göre zenginleştireceğiniz kamera gibi bileşenler ile siz yokken evinizde ve çevresinde neler olup bittiğini rahatlıkla inceleyebilirsiniz. Kale Alarm sistemlerinde bulunan kameralarla günün her saati kusursuz bir gözlem yapmanız mümkündür. Karanlığa ayarlı gece modu kamera modelleri ve diğer güvenlik sistemi bileşenlerini inceleyin, keşif için uzmanımızla görüşün ve evde uyku düzeninizi bozmadan huzurlu yaşayın.

Benzer Yazılar