Otopark Güvenliği: Araç Güvenliği ve İzleme

Teknoloji ilerledikçe daha işlevsel bir yapıya kavuşan güvenlik kameraları, otopark benzeri geniş alanlarda yaygın olarak kullanılır. Bir otoparkı güvenlik kameraları ile çevrelemek hırsızlığa karşı alınabilecek başlıca tedbirlerden biridir. Park alanları, park yeri giriş-çıkış noktaları, park yolu üzerindeki yoğun trafik bölgeleri, dış alanlar veya güvenlik kabinleri, modern kamera sistemleriyle kesintisiz olarak izlenebilir. Yüksek çözünürlüğe sahip kameralar sayesinde araç ve yolcu giriş çıkışları güvenli bir şekilde takip edilebilir. Otopark kameralarını en doğru şekilde konumlandırmanız ise tüm alanı her açıdan görüntülemeniz ve davetsiz misafirlere karşı önlem alabilmeniz açısından önem taşır.

Otopark Güvenliği için İdeal Kamera Konumlandırması

Açık otoparklar ile kapalı otoparkların fiziki ortamı genellikle birbirinden farklıdır. Açık otoparklar geniş alanlar üzerine kurulurken kapalı otoparklar katlı park düzeni gibi kısıtlı alanların verimli kullanımına dayalı bir park düzenine sahiptir. Her iki alanda da güvenli park cepleri oluşturmak için kör noktaları ortadan kaldırmak, kaydedilen görüntülerin kalitesini yükseltmek, görüntü takip sistemi gibi güncel teknolojilerden yararlanmak gerekir. Ayrıca, otoparkta her noktaya hâkim olabilmek için araçların düzenli bir şekilde park edildiğinden emin olunmalıdır. Düzensiz park hem araç trafiğini arttıracak hem de otopark içindeki net görüş alanlarının bloke olmasına neden olacaktır. Otoparklarda park düzenini oluşturmak için çizgilerle lot alanları belirlenmeli ve araç sahiplerinin araçlarını sadece dikdörtgen şeklindeki bu hazır park ceplerine park etmesi sağlanmalıdır.

Bir otoparkta altyapı, temel otomasyon sistemleri ve park alanı düzenlemelerinin ardından sıra güvenlik kameralarının kurulumuna gelir. Otopark kamera sistemleri profesyonel bir şekilde kurulmalı, mevcut tüm alan kameralar ile rahatlıkla takip edilebilmelidir. Mevcut park alanına uygun olarak park çizgileri yatay, dikey veya çapraz formda çizilebilir. Bu çizgilere uygun olarak park eden araçların tek kameradan en az yarısı görüntülenebilmelidir. Simetrik olarak çapraz köşeye alınan bir diğer kameradan da aynı aracın en az yarısı görüntülenebildiğinde ortaya her açıdan takip edilebilen panoramik bir görüntü çıkar. Kör noktalar ve kısıtlı görüş açısı ortadan kalktığı için aracı sorunsuz bir şekilde izlemek mümkün olur. Araca binen, araçtan inen, araç aralarında gezen kişiler kameranın görüş açısından kaçamaz.

Kapalı otoparklarda kolonlar, merdivenler, kat yokuşları veya duvarlar, otoparkı geniş görüş açısıyla izlemeyi zorlaştırabilir. Kör nokta sayısındaki artışı tolere etmek amacıyla daha fazla sayıda kameraya ihtiyaç duyulabilir. Açık otoparklarda ise görüş açısı çok daha geniştir ve kör noktalar oldukça azdır. Ağaçlar, çalılar, aydınlatma direkleri, çitler veya duvarlar, açık otoparklarda dikkat etmeniz gereken başlıca noktalardır.

Kameraların görüş açısını etkileyen bu engelleri iyi şekilde analiz etmeli, park ceplerini bu bölgelerle çok fazla örtüşmeyecek şekilde belirlemelisiniz. Bunu dışında park yerinde istinat duvarı benzeri büyük bir engel bulunuyorsa duvar ile zemin arasındaki boşlukları kayıt altına alabilecek geniş açılı ek bir kamera da araç güvenlik sistemi üzerine mutlaka dahil edilmeli. Güvenli otopark alanlarındaki araçları en iyi şekilde görüntülemek için bu detayları da göz önüne alabilirsiniz:

  • Otopark güvenlik kamerası geniş bir açıyla araçların park ettiği cepleri kaydedebilmeli, araç yanlarındaki boşluklar görünür olmalıdır.
  • Araç güvenlik kamerası ne çok yukarıda olmalı ne de çok aşağıya konumlandırılmalıdır.
  • Aşağı konuma alınan araç güvenliği kamerası, en öndeki araçlara odaklandığı için arkada kalan araçları görüntüleyemeyebilir.
  • Çok yükseğe alınan otopark güvenliği kamerası da görüş açısını düşürebilir veya araçların arkasını tamamen görüş açısı dışında bırakabilir.
  • Orta yükseklikte ve çapraz konuma monte edilen otopark kamerası ise tek bir açıdan elde edilebilecek maksimum görüş açısına ulaşır.

Araç Hırsızlığına Karşı Otopark Güvenlik Sistemi Önerileri

Otopark güvenlik sistemleri ile entegre olarak çalışan güvenlik kameraları, araç hırsızlığı konusunda alınabilecek en caydırıcı önlemlerden biridir. Açık veya kapalı ortamlarda kullanıma uygun olarak tasarlanan güvenlik kameraları, otoparka giren çıkan araçları 7/24 kayıt altına alır. Otopark kamera sistemleri, yüksek depolama özelliğine sahip çok kanallı DVR cihazları sayesinde geçmişe dönük kayıtları da güvenle muhafaza eder. Merkezi kontrol üniteleri sayesinde tüm otoparkı tek bir monitör üzerinden izlemek mümkündür. Gece görüş özelliği, hareket sensörü, plaka kayıt otomasyonu veya hırsızlık uyarı sistemi gibi donanımlar da kamera sistemlerinden daha efektif bir şekilde yararlanabilmek için kullanılabilir.

Araç güvenlik sistemleri içinde yer alan kameralar farklı özelliklere sahip olabilir. Bullet ya da Dome tipi güvenlik kameraları, otopark görüntü takibinde en çok tercih edilen görüntüleme sistemleridir. Dome kamera olarak bilinen 360 derecelik IP kameralar, tepe noktalarına konumlandırıldığında tüm alanı dört taraflı olarak takip edebilir.

Bullet tipi dik kamera modelleri de gelişmiş sensör, yüksek kaliteli lens ve çevresel koruma donanımları sayesinde görüş açısı içindeki tüm objeleri yüksek kalitede kaydedebilir. Bu kameraların görüntü kalitesi, mutlaka araç ya da kişileri kolayca tanımlayabilecek çözünürlüğe sahip olmalıdır. HD (720p) veya FullHD (1080p) çözünürlükte çalışan kameralar bir aracın markasını, modelini, rengini ve plakasını sorunsuz bir şekilde kaydedebilir. Yeni nesil HD kamera modelleri, otoparkta yer alan kişilerin kimliğini tespit etmek için de kullanabileceğiniz seçeneklerdendir.

Siz de açık veya kapalı alanlarda kullanıma uygun olarak tasarlanan Kale HD güvenlik kameraları ile otopark içinde bulunan her noktayı takip edebilir, Kale güvencesi ile çalışmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

Benzer Yazılar