Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Ev ve iş yeri güvenliği için kamera sistemleri vazgeçilmez ekipmanlardır. Hırsızlık vakaları gibi tehdit durumlarına karşı pek çok farklı kamera çeşitleri ile güvenlik önlemleri alınabilir. Birçok farklı teknolojik özelliğe sahip kamera sistemleri ile uzun mesafelerde bile teşhis ve tespit, vücut ısısı, ortam ısısı gibi pek çok farklı veriye ulaşılabilir. Bullet kamera, dome kamera gibi sistemler sadece güvenlik amaçlı değil farklı işlevler için de kullanılabilir. Ofis, tiyatro gibi kapalı mekanlarda da tercih edilen bu kameralar yaygın kullanım alanına sahiptir. Üstün teknolojik özellikleri, çok amaçlı kullanımları ile sıklıkla tercih edilirler. Peki ev ve işyerleri için hangi kamera çeşidi tercih edilmelidir? Güvenlik kamera çeşitleri nelerdir?

Kamera Çeşitleri

Güvenlik için kullanılan farklı kamera çeşitleri vardır. En yaygın olarak bilinen kameralar bullet kamera, dome kamera, Wi-Fi kamera olarak sıralanabilir. Her ürünün modeline göre farklı teknolojik özellikleri ile kullanım alanları vardır.

Bullet Kamera

Bullet kamera, ince uzun forma sahip kamera çeşididir. Dış mekanlarda değerlendirilen bu kamera tipi dikdörtgen formludur. Genellikle kamera merceğinin dış etkenlerden korunması amacıyla koruyucu bir katmana sahiptir. Bullet kameralar, farklı ayak formları ile üretilir. Böylece, farklı yüzeylere kolaylıkla entegre edilebilir özelliktedir. Koruyucu katmanı sayesinde kamera merceği dış ortamdaki kir ve ışıktan korunarak iyi görüntüleme sağlar.

Kameranın uzun forma sahip olması odağın kolay ayarlanmasını ve uzun mesafelerde kaliteli görüntü çekilmesini sağlar. Ayrıca fonksiyonel bir yapıya sahiptir, kamerayı yerinden sökmeye gerek kalmadan farklı açılarda ayarlama imkanı vardır. Farklı yerlere kolaylıkla monte edilebilir. Bullet kameraların motorize lens ile üretilen çeşitleri de vardır. Bu çeşitlerde uzaktan ayarlama imkanı ile açı ve netlik özellikleri değiştirilebilir.

Bullet kameralar uzun mesafeler için iyi ve net görüntüleme sağlar. Kirlenmeye ve dış etkenlere karşı dayanımı yüksek bir kamera tipidir. Ürünün yeniden konumlandırılması da kolaydır. Bu nedenle ev, ofis, hastane, kamu alanları, otopark gibi alanlarda tercih edilir. Ayrıca, ürün yüz tanıma yazılımları ile birlikte kullanıldığı için uygulama alanı da fazladır.

Öne çıkan özelliklerden birisi de karanlık ortamlarda da çekim yapmaya elverişli olmasıdır. Karanlık ortamlarda genellikle net görüntüler elde etmek zorlaşır. Ancak, gece görüşüne sahip bullet kameralar ışıksız ortamlarda bile yüksek kalitede görüntüler alabilmeyi sağlar. Bu tip kameralar, ışığın az olduğu alanlarda kullanıldığında kendi yapısında bulunan LED’leri kaynak olarak kullanarak aydınlatma oluşturur. Böylece, ek ışık kaynağı ihtiyacı olmaksızın gece ve gündüz çekimi rahatlıkla yapılabilir. Görüntü kalitesi açısından da yüksek çözünürlüklü net görüntüler elde edilir.

Bullet kameralar, uzun menzile sahip olması, yağmur, kir gibi etkenlere dayanıklı olmasından dolayı dış mekanlarda daha fazla kullanım alanına sahiptir. Güvenlik sağlamak istenen pek çok alanda caydırıcılığı nedeniyle tercih edilir. Bunun yanı sıra, bullet kameraların ısı taraması sağlayan modelleri de bulunur. Ortam ısısı, yüzey ısısı ve canlılar için vücut ısısı ölçme gibi farklı teknolojik özelliklere sahiptir. Dolayısıyla, maden, inşaat, sağlık, elektrik gibi farklı alanlarda da güvenlik uygulamalarının yanı sıra farklı amaçlar için de kullanılabilir.

Dome Kamera

Dome kamera, kubbe şeklinde yarım küre bir yapı halinde üretilen kamera çeşididir. Kameranın gizlenmesi amacıyla genellikle polimerden veya optik camdan yapılan bir küre içerisinde üretilir. Bullet kameralara nazaran daha az dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, genellikle kameranın fazla dikkat çekmesinin istenmediği alanlarda da kullanılabilir. Bunun yanı sıra, estetik bir görünüme sahiptir, iç mekanlarda yaygın olarak tercih edilir. 

Dome kamera, bullet kameralar gibi uzun mesafelerde kullanım alanına sahip değildir. Genellikle kısa mesafe ve geniş açılı alanlarda kullanılmak üzere üretilir. Geniş açılı görüntüleme için kompakt lens ile tasarlanır. Motorize lens ile üretilen modelleri de piyasada mevcuttur. Motorize lens özelliğine sahip dome kameraların netlik ve açı ayarını uzaktan değiştirme imkanı da vardır.

Dome kameralar, özellikle ofis, iş yeri gibi iç mekan kullanımına elverişlidir. Estetik yapıları ile dikkat çekici değildir, fazla yer kaplamaz. Kameranın çekim açısının tahmin edilmesi zordur. Dış etkenlere, darbelere karşı da dayanımı yüksektir. Geniş açılı görüntülemeye uygundur. Bazı modelleri ile panoramik görüntü elde edilebilir. Bullet kameralara kıyasla kısa mesafeler için daha kullanışlıdır. Aynı zamanda, kamera yönünü değiştirmek bullet kameralara göre daha zordur. Kör noktaların görülmesi açısından kullanım alanı kısıtlıdır.

Dome kameralar, bullet kameralara göre bazı temel farklara sahiptir. Daha kısa mesafelerde kullanılabilir olma, estetik görünüm iki çeşidin farkları arasındadır. Dome’ların kurulumu da bullet kameralara göre daha basittir. Bunun yanı sıra, uzun mesafeler için değilse de geniş açılı çekimlere elverişlidir. 360 derece dönme kabiliyetine sahiptir. Gece görüşü sağlayan kızılötesi LED destekli modelleri ile az ışıklı ortamlarda da kullanıma uygundur. Ancak, dome kameralar çoğunlukla iç mekanlarda kullanıma elverişlidir. Dolayısıyla, iç mekanlarda estetik görünümleri nedeniyle dome kamera, dış mekanlarda da daha profesyonel çekim sağlayan bullet kameralar tercih edilebilir.

Wi-Fi Kamera

Wi-Fi kameralar bir internet şebekesine bağlı olarak görüntüleri otomatik şekilde bulut sistemine kaydeden kamera çeşididir. Geniş açılı çoklu sensörlere sahiptir. 360 derece görüntüleme sağlayan modelleri vardır. Bu nedenle, ters yönlerde bile çekim imkanına sahip kamera geniş açılı görüntüleme imkanı ile öne çıkar. 

Gece görüşü için kızılötesi teknolojisine de sahiptir. Işığın daha az olduğu ortamlarda da video veya fotoğraf kaydetmek için kullanılabilir. Birçok Wi-Fi kamera modeli gündüz renkli, gece siyah beyaz görüntü yakalanmasını sağlar. Kameranın uzaktan kontrollü yönetilme imkanı da vardır. Ekipman uzaktan yönlendirilerek aşağı, yukarı, yana gibi farklı yönlere çevrilebilir. Wi-Fi kameranın öne çıkan özelliklerinden biri de uzun menzilli çekimlere de elverişli olmasıdır.

Wi-Fi kamera ergonomik tasarımlarla üretilir. Böylece, kameranın kendi yapısı çekimlerde görüş açısını engellemez. İç ve dış mekanlarda kullanıma elverişlidir. Dış mekanlardaki kullanımlarda yağmur gibi hava koşullarına, toz ve kire karşı dayanıklıdır. En dış yüzeyinde koruyucu katman ile üretilir. Böylece, kamera dış etkenlerden korunarak tüm hava koşullarında çekim yapabilir. 

Siz de ev, iş yeri, ofis, bahçe, otopark gibi farklı alanlarda güvenlik sağlamak istiyorsanız, Kale Alarm tarafından üretilen birbirinden farklı modellerde kamera sistemlerini tercih edebilirsiniz. Farklı çeşitler arasından ihtiyacınıza uygun güvenlik kamerası modeline hemen sahip olabilirsiniz.

Benzer Yazılar