Wi-Fi Kamera Nedir?

Wi-Fi Kamera, yüksek çözünürlüklü görüntü ile iç ve dış mekanlarınızı kontrol altında tutmanız için hareket ile ses algılamayı kullanan kablosuz güvenlik kamerasıdır. Ayrıca Wi-Fi kameralara, interneti bir Wi-Fi ağı üzerinden kullandığı için Wi-Fi özellikli IP kamera da denir. Ancak IP kameralar kablolu bağlantıyla da bir ağa bağlanabilir.

Wi-Fi kamera 360 derece dönebilir ve 90 derece yukarı-aşağı bakabilir. Böylece siz evde ya da iş yerinde yokken Wi-Fi Kamera, her köşeyi kontrol edebilir ve şüpheli etkinliklerde bildirim gönderebilir. Wi-Fi kamera ayrıca otomatik izleme işlevine sahiptir. Bu fonksiyon ile Wi-Fi kameranız hareketli nesneleri, insanları ve hatta hayvanları takip etmeye devam eder. Hareket algılandığında eş zamanlı olarak hemen bir bildirim alırsınız. Elde edilen görüntüler SD kartınıza veya bulut sistemine kaydedilir. Wi-Fi kamerada kayıtlar uygulama aracılığıyla görüntülenebilir ve paylaşılabilir.

Wi-Fi kameraların en büyük özelliği ağ bağlantısı sayesinde akıllı telefonunuzdan, tabletinizden veya dizüstü bilgisayarınızdan kamera görüntülerini izleme imkanı sunmasıdır. Bu sayede, evinizin veya şirketinizin video görüntülerine dünyanın herhangi bir yerinde bakabilirsiniz. Örneğin tatildeyseniz Wi-Fi kameralar mükemmeldir. Farklı tip ve boyutlarda tasarlandığı için hemen her yere entegre olur. Dış veya iç mekan kamerası olarak çeşitleri vardır. Ayrıca kapı zilinize entegre edilebilecek Wi-Fi kameralar da bulunur. Peki Wi-Fi kameralar nasıl kurulur? Çekim mesafesi nasıl ayarlanır?

Wi-Fi Kamera Kaç Metreden Çeker?

Wi-Fi kameranın en büyük avantajı, ağ bağlantısıdır. Çünkü kablosuzdur, bu nedenle herhangi bir kablo döşemeniz gerekmez. Güç sağlamak için yalnızca Wi-Fi kameranıza yakın priz olması gerekir. Wi-Fi kamerayı prize takarak ve ağınızın Wi-Fi şifresini girerek kendiniz kurabilirsiniz. Wi-Fi kamera, hareket ederek veya kamerayı uygulama aracılığıyla etkinleştirdiğinizde çalışmaya başlar. Wi-Fi ile kameraya bağlanma söz konusu olduğunda ise bağlantı protokolüne göre farklı çekim menzilleri bulunur. Ayrıca iç mekandaki duvar gibi engeller de sinyalin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Wi-Fi kameralarda çekim menzili, modeme, kurulum şekline, engellere, sinyal çoğaltıcıya ve modeme yakınlığına göre değişebilir. Çünkü Wi-Fi'ın teorik menzili 100 metredir, pratikte genellikle 15 metre civarındadır. Metal, ağdaki diğer yük, frekans ve benzeri gibi müdahale eden etmenler de ağın kalitesine etki edebilir. Özellikle yüksek çözünürlüklü Wi-Fi kameralar ağ üzerinde yüksek talep oluşturabilir. Ancak doğru kurulum ve bağlantı ile güvenlik kameranızdan maksimum verim alabilirsiniz. Wi-Fi kameraların diğer bir özelliği ise sinyal zayıf olduğunda online video izlerken karşılaşılan düşük çözünürlük gibi problemlerin yaşanmamasıdır. Bu tür kameralarda görüntüler gerçek zamanlı ve mümkün olduğunca yüksek sabit çözünürlüktedir. Sinyal kuvveti düştüğünde görüntüde titreşim olabilir, bunu da menzil genişletici ile çözebilirsiniz. Wi-Fi kameralarda çekim menzili birçok faktöre bağlıdır. Ancak gelişmiş Wi-Fi kameralarda güçlendirilmiş çekim gücü bulunduğu için 80 metreye kadar görüntü almaya devam edebilirsiniz.

Kamera Wi-Fi'a Nasıl Bağlanır?

Wi-Fi kamera kendi Wi-Fi ağınıza bağlanır. Ancak önce bazı verileri girmeniz gerekir. Bu nedenle ilk olarak Wi-Fi kamerayı bir ağ kablosuyla yönlendiricinize bağlamalısınız. Güç kaynağını prize taktığınız anda Wi-Fi kamera çalışmaya başlar. Yaklaşık 60 saniye sonra bilgisayarınızla görüntülemeniz mümkündür. Aynı ağa bağlı bilgisayarınızda Wi-Fi ağını kurmanız ve ardından kamerayı seçmeniz gerekir. Bu aslında cihaz eşleştirme işlemleridir. Eşleştirme başarılı olursa, kamerayı ağ kablosundan ayırabilir ve istediğiniz konuma yerleştirebilirsiniz. Wi-Fi kameranızı istediğiniz konuma yerleştirdikten sonra çekim gücünü ve görüntü kalitesini kontrol etmeniz gerekir. Eğer net çekimler yapamıyor ya da ana ağa çok uzakta bir yere kamera yerleştirmek istiyorsanız menzil genişletici kullanmanız gerekebilir.

Birçok Wi-Fi kamera artık çok yüksek menzil sağladığı için ek kurulum ya da cihaz gerektirmese de menziliniz ile görüş alanınızı genişletmenize olanak tanıyan kamera sistemleri de bulunur. Birkaç kamerayı birbirine bağlayarak evin içi ile çevresinde birçok yeri izleyebilirsiniz. Bu sayede birkaç kamera kurulumu gerçekleştirebilir, daha uzak mesafeleri de kontrol altında tutabilirsiniz. Ayrıca iç ve dış mekan için Wi-Fi kameralar mevcuttur. Fakat kurulum ve çalışma prensibi olarak her biri aynı özelliklere sahiptir. 

Kamera Ne Kadar İnternet Harcar?

Wi-Fi güvenlik kameraları da standart kameralar gibi farklı çözünürlükler sağlar. Bu nedenle daha yüksek çözünürlük sunan kameralar daha fazla internet harcayabilir. Fakat Wi-Fi kameralar söz konusu olduğunda bekleme ve canlı izleme modları bulunur. Bu sayede veri kullanımı açısından tasarruf yapabilirsiniz. Bekleme modunda çalışan bir Wi-Fi kamera sadece sunucuya bağlı kalacağı için kayıt alan anlık izleme modundan çok az miktarda veri kullanır. Hareket algıladığında canlı kayıt almaya başlar ve bildirim ile sizi uyarır. Dolayısıyla bekleme modu günde yaklaşık 1-5 MB internet tüketimine neden olur.

Canlı izleme modu ise anlık olarak çekim yaptığı için daha fazla internet harcar. Ancak canlı izleme modlarında birçok Wi-Fi kamera çözünürlük ayarı yapmanıza ve HD/SD kayıt modlarını seçmenize olanak tanıyabilir. Bu nedenle Wi-Fi kameraların internet tüketimi kamera sayısı, çözünürlük, kare hızı, bit hızı ve görüntü sıkıştırma teknolojisine de bağlıdır. Bununla birlikte Wi-Fi kameralar aylık ortalama 25-375 GB arasında internet harcayabilir.

Siz de Wi-Fi kameralarla iç ve dış mekanlarınızı kontrol altında tutmak, güvenliği maksimum seviyeye çıkarmak isterseniz Kale Alarm IP ve Wi-Fi kamera modellerine göz atabilirsiniz. Kale Alarm güvenlik sistemleri sayesinde dilediğiniz yerden evinizi izleyebilir, yüksek görüntü kalitesi ile neler olup bittiğini 24 saat gözlemleyebilirsiniz. Böylece uzaktayken güvenlik konusunda endişelenmeden rahat bir tatil yapabilir, iş gezilerine çıkabilirsiniz.

Benzer Yazılar