Evde Güvenlik Sistemleri: Neden Önemlidir ve Nasıl Seçilir?

Ev güvenlik sistemi söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken birçok unsur vardır. Evde güvenlik kamerası kullanımının size ve ailenize ne gibi faydalar sunacağını belirlemeniz gerekir. İlk olarak güvenlik sistemleri ve cihazları değerli eşyalarınızı koruma konusunda size yardımcı olur. Elektronik cihazlar, antikalar ya da değerli eşyalarınızı potansiyel hırsızlara karşı korumanıza imkan tanıyan sistemler ile daha güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz. Genellikle evde güvenlik sistemi kurulduğu zaman evinizin dışında orada bir sistem olduğuna dair bir bilgilendirme asılır. Bilgilendirme, suçluları caydırmak söz konusu olduğunda iyi bir performans ortaya çıkarır. Yapılan bir araştırma, bir bölgede güvenlik sistemlerinin sayısı arttıkça o bölgede kendi sistemi olmayan kişilerin bile evlerinin soyulma riskinin azaldığını gösterir. Evde güvenlik sistemi kurmak sadece sizi korumakla sınırlı kalmaz, aynı zamanda suçu caydırmaya da yardımcı olur. Beklentilerinizi, nasıl bir sistem kurmak istediğinizi ve kriterlerinizi belirledikten sonra sizin için uygun olanları bulabilir, istediğiniz sistemi kısa süre içinde kurabilirsiniz.

Evde Güvenlik Sistemlerinin Temel Amacı ve Önemi

“Güvenlik sistemi nedir?” sorusuna genel olarak hırsızların evinize izinsiz bir şekilde girmelerini ve bu girişleri uzaktan takip etmenizi sağlayan sistemler şeklinde yanıt verilebilir. Evde güvenlik alanınızı geliştirmek istiyorsanız da sistemler bu konuda size yardımcı olabilir. Evde güvenlik sistemlerinin temel amacı ve önemi genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Modern güvenlik sistemleri evde olmasınız bile konutunuzda neler olduğunu uzaktan takip etmenize yardımcı olur. Gelişmiş güvenlik sistem ve cihazları, evinizdeki bazı kapı kilitlerini bile kontrol etmenize imkan tanır. Böylece tatile gittiğinizde bile evinizin durumunu kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. 
  • Ev güvenlik sistemlerinin başka bir avantajı ise çocuklarınızı uzaktan takip etmenize yardımcı olmasıdır. İşte ya da dışarıda olduğunuzda evde çocuklarınızı tek başına bırakmanız gerekiyorsa güvenlik kameraları sayesinde durum kontrolü yapabilirsiniz.
  • Güvenlik sistem ve cihazları içinde bulunan alarmlar, izinsiz girişleri tespit etmenize yardımcı olacak şekilde tasarlanır. Bilmediğiniz insanların evinize girmesini engelleyen alarm sistemi, evinizin daha korunaklı hale gelmesini sağlar.
  • Alarm sistemleri kurulurken evinizin pencerelerine ve kapılarına kurulum yaptırabilirsiniz. Örneğin, gece uyurken kapı açılırsa alarm sistemi çalmaya başlar. Eğer siz belirlenen süre içinde alarmı kapatmazsanız görevliler sizi arar ve ihtiyaç olması durumunda polisleri evinize gönderir. Alarm sistemlerinin sunduğu güvenlik, evinizde iç huzuru sağlamanıza da yardımcı olur.
  • Müstakil bir evde oturuyorsanız özellikle ev güvenlik sistemi tavsiye edilir. Evlerinizin pencerelerine ve giriş kapılarına alarm sistemi kurarak daha güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz. Tatile gittiğinizde ya da evde olmadığınız zamanlarda evinizi daha korunaklı hale getirebilirsiniz.

Ev güvenlik sistemi çeşitlerini inceleyerek istediğiniz korumayı elde edebilir, evlerinizde kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Evinizin ihtiyaçlarını belirledikten sonra seçeneklere göz atmaya başlayabilirsiniz.

Kablolu veya Kablosuz Sistemler: Evde Güvenlik Sistemi Seçimi 

Evde güvenlik sistemi çeşitleri incelendiğinde ürünlerin kablolu ve kablosuz olmak üzere kendi içinde iki kategoriye ayrıldığını görebilirsiniz. Böylece seçenekler arasından sizin için uygun olana kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

  • “Kablosuz güvenlik sistemleri nelerdir?” sorusuna genel olarak su baskın dedektörü, kablosuz LCD tuş takımı, panik butonu, uzaktan kumanda, kablosuz manyetik kontak, hareket dedektörü, akustik cam kırılma dedektörü, dahili siren, kablosuz alarm paneli ve trafo şeklinde cevap verilebilir. Her ürün, kendi içinde bazı özellikler sunmasıyla geniş bir kitlenin ihtiyaçlarını karşılar.
  • Su baskın dedektörü isminden de anlaşılabileceği gibi evinizde beklenmedik su baskınları ya da nem oluşumları olduğunda alarm durumuna geçen ürünlerden oluşur.
  • Kablosuz tuş takımları ise alarm sisteminizi istediğiniz noktadan kontrol etmenize sağlayan tuşlu bir takımdır.
  • Panik butonu, evinizin herhangi bir noktasına yerleştirebileceğiniz bir üründür. Butona bastığınızda ambulans ya da itfaiye gibi müdahale ekiplerine kısa süre içinde ulaşabilirsiniz.
  • Manyetik kontaklar pencere ya da kapı gibi alanlara takılır. Alarm kuruluyken manyetik iki parça birbirinden uzaklaşırsa sesli bir şekilde uyarı verir.
  • Hareket dedektörü dışarı çıkmadan önce ilgili modu çalıştırarak alarm kurduğunuzda devreye girer. Evde kimse yokken bir hareket algıladığında alarmı çalıştırarak sizi haberdar eder.
  • Akustik cam kırılma dedektörü ise cam kırılma sesini analiz eden bir teknolojiye sahiptir. Hassasiyeti ayarlanabilen dedektör, evinizde cam kırıldığı zaman sizi uyarır. Bununla beraber şok dalgası ya da çarpma analizi de yapabilen dedektör, yanlış alarmları engelleme özelliğine de sahiptir.
  • Dahili siren ise beklenmedik durumlarda kişisel önlemlerinizi almanıza yardımcı olmak için yüksek sesle uyarı verir.
  • Trafo ise elektrik kesintisi yaşanması durumunda alarm sisteminizin çalışmaya devam etmesini sağlar.
  • Kablolu alarm sistemleri de benzer şekilde evinizi daha güvenli bir ortam haline getirmenize yardımcı olur. Endüstriyel tip olarak isimlendirilen manyetik kontak modelleri de kablosuz olanlar gibi pencerelere takılır. Pencere açıldığında alarm vererek sizi uyarır.
  • Kablolu alarm sistemleri içinde karbonmonoksit dedektörü de dikkat çeker. Dedektör, karbonmonoksit kaçakları olması durumunda alarm vererek önlem almanıza imkan tanır.
  • Isı dedektörü de karbonmonoksit dedektörü ile benzer şekilde çalışır. Örneğin, ortamın sıcaklığı 58 ºC ya da ayarladığınız başka bir eşik olduğunda sizi uyarır.

Evinizde hangi sistemleri kullanmak istediğinizi belirledikten sonra seçenekleri inceleyebilir, daha güvenli bir ortam oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Profesyonel Kurulum veya Kendi Başına Yapılabilirlik: Evde Güvenlik Sistemi Nasıl Kurulur?

Evde güvenlik sistemini kendi başınıza kurabileceğiniz gibi profesyonel kurulum hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Güvenlik sistemi profesyoneller tarafından kurulduktan sonra sunulan hizmetlerden kendiniz yararlanmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, Kale Kameram uygulamasını indirerek alarm sisteminizi telefonlarınıza kurabilir, uzaktan kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Alarm sistemi kurulduktan sonra kamerayı hesabınıza tanımlayarak uzakta olduğunuz durumlarda da evinizin sistemini kontrol altına alabilirsiniz. Profesyonel kurulum hizmetinin ardından sisteminizi yapılandırarak daha gelişmiş bir güvenlik elde edebilirsiniz.

Benzer Yazılar