Eve & Ofise Kamera Takmak Yasal mı?

Kamera sistemleri kullanmak farklı mekanlarda iç, dış ve çevre güvenliğini sağlayabilmek adına çok etkili bir yöntemdir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık ofis, ev, apartman, sokak, asansör gibi pek çok yerde kamera sistemleri sayesinde anlık veya geriye dönük kayıt verileri görüntülenebilir. Peki, kamera sistemleri kullanmak yasal mıdır? Kamera sistemi kullanmanın sınırları var mı? 

Ofiste Kamera Yasal mı?

İş yerleri ve işletmeler kamera sistemlerinin en çok kullanıldığı yerler arasındadır. Ofise kamera takmak amacın sadece güvenlik sağlama olduğu durumlarda yasaldır. İşveren iş sağlığını, iş yeri binasını, ekipmanları ve ziyaretçi giriş-çıkışını gözetip denetleyebilmek amacıyla kamera sistemlerinden faydalanabilir. 

KVKK’ya göre iş yerindeki kameralar güvenlik amacıyla kullanılabilir. Ancak özellikle çalışanların özel hayatlarına müdahale edilmemesi sınırı aşılmamalıdır. Sesli kayıt sistemlerinin kullanımı ise istisnai durumlar dışında iş yerlerinde yasal değildir. Sonuç olarak ofiste kamera sistemleri çalışanları takip değil güvenlik sağlama amacıyla kullanılabilir. Ayrıca zorunluluk durumu dışında işverenler çalışanlarını kamera takibi konusunda aydınlatma ile yükümlüdür. 

Eve Kamera Takmak Yasal mı?

Eve kamera taktırmak hırsızlık ve suç teşkil edici durumlar için caydırıcı bir etki yapar. Ayrıca tespit aşamasında da güvenlik kameralarının aktif bir rolü vardır. Belirtilen durumların dışında ev içi kamera taktırmak genellikle evde bakıcı veya hizmetli olarak çalışan kişilerin güvenlik amaçlı takibini yapabilmek için de tercih edilir. Eve kamera taktırmak kamera ile izlenecek olan kişilerin bilgilendirilmesi ve rızasını almak koşuluyla yasaldır. 

Siz de hastanıza, çocuğunuza bakım veren kişilerin hareketlerini izlemek, sevdiğiniz kişilerin ya da hanenizin/eşyalarınızın güvenliğinden emin olmak için belirlenen yasal koşullar altında kamera sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Bahçeye takılan kameraların ise yan komşunuzun bahçesini görmemesi gerekir. Aksi takdirde durum özel hayatın ihlali suçuna gireceği için kamera kullanımı yasal olmaz.

Asansöre Kamera Takmak Yasal mı?

Asansöre kamera takmak, bu bölgelerin halka açık ve ortak kullanımlı alanlar olmasından dolayı genellikle yasal kabul edilir. Kamera kullanımı sayesinde asansörde gerçekleşebilecek olası hırsızlık, saldırı gibi suçların tespiti kolaylıkla yapılabilir. Böylece güvenlik açısından önlem alınır. Güvenlik amaçlı kullanımı aşan amaçlarla asansöre kamera taktırmak istiyorsanız bu durum özel hayatın gizliliğini ihlal edeceğinden ötürü yasal değildir. Ayrıca kamerayı taktırma açısı da yasallık hususunda önem taşıyan kriterler arasındadır. Asansör kameralarına kaydedilen görüntüler belirli bir süre içinde silinmelidir. 

Balkona Kamera Takmak Yasal mı?

Evinizin kapılarını ve pencerelerini güvenlik amacıyla kayıt altında tutabilirsiniz. Balkona kamera takmak kendi hanenizin güvenliğini sağlama amacının sınırlarında kalmak koşuluyla yasaldır. Son zamanlarda özellikle haneye kamera sistemi takma konusunda alınan mahkeme kararları komşu evlerin sınırlarını ihlal etmeme unsurunu içerir. Balkonunuza taktıracağınız kamera sistemi komşunuzun evini görecek açıda yerleştirilmemelidir. 

Sınıflara Kamera Takmak Yasal mı?

Okullara kamera sistemi takılıp takılamayacağı en çok tartışılan konular arasındadır. Yasalara göre sınıflara kamera takmak yasal değildir. Sınıflara kamera taktırmak güvenlikten ziyade öğretmeni ve öğrencileri takip olarak değerlendirildiği için bu durum özel hayatın ihlali kapsamına alınır.

Sınıflara kamera taktırmak yasalara göre suç olsa da okullarda güvenlik nedeniyle kamera sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Okuldaki güvenlik kameraları başta bahçe ve bina kapı girişleri olmak üzere güvenlik ile ilgili tüm birimlerde kullanılabilir. Sınıflarda, öğretmen, müdür odasında, dinleme/çalışma alanlarında, kütüphanede ve okulun diğer alanlarında ise kamera kullanılması yasal değildir. 

Sokağa Kamera Takmak Yasal mı?

Sokaklar, yollar, parklar, caddeler ve kamuya açık alanların birçoğunda güvenlik amacıyla MOBESE kameraları kayıt alır. Kamuya açık alanlarda izin almaksızın sokağa kamera takmak yasal değildir. Bu durumun haricinde özellikle binaların dış bölümlerine yerleştireceğiniz kameralar ya da site içinde bahçe, havuz gibi ortak alanlarda kullanabileceğiniz güvenlik kameraları için ortak alanda yaşayan kişilerin rızası gerekir. 

Kamera açısı özel hayatın gizliliğinin ihlali konusunda büyük önem taşır. İzni ve bilgisi olmadan başka bir kişinin görüntüsünü/sesini kaydetmek suçtur. Ortak yaşam alanlarına takılan güvenlik kameraların açıları özel hayatın gizliliğinin korunması ilkesine uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kamera kullanımlarının esas amacı güvenlik olmalıdır. Ayrıca güvenlik kameraları hakkında uyarı levhası konulmalı, sesli veya işaretli bildirimler yapılmalıdır. 

Apartmana Kamera Takmak Yasal mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile yönetmelik dışında kalan yerlere kamera takılması yasaktır. Apartmana kamera takmak maliklerin ortak rızalarının alınması ve çevre apartmanların, evlerin özel yaşam alanını ihlal etmemesi koşuluyla yasaldır. Apartmanın girişi, dış bina yüzeyi veya bahçe kapısı girişi gibi yerlere güvenlik kamerası takılabilir. 

Apartmana kamera sistemi en çok bina girişine takılır. Böylece apartmana giren-çıkan kişileri tespit edebilir, herhangi bir güvenlik sorunu olması halinde etkili bir müdahalede bulunabilirsiniz. Katlara takılan kameralar için de apartmanda oturanların izinleri alınmalıdır. Bazı kamera yerleşimleri açısal olarak uygun değildir; kişilerin daire kapısını hatta kısmen iç mekanı görür ve özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal eder. Güvenlik kameralarının ölçülülük ilkesini aşması yasal değildir ve suç teşkil eder. 

Kale Alarm kamera sistemleri ile eviniz ve iş yeriniz başta olmak üzere birçok mekanda çok güçlü güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Caydırıcılık ve tespit etkisi nedeniyle kamera sistemleri güvenlik sorunlarını önemli ölçüde azaltır. Güvenlik kameralarının olduğu yerde kişiler kolay kolay suç işleme riskini göze alamaz. Kamera görüntüleri akıllı telefon, tablet, PC gibi donanımlarından takip edilebilir. Ayrıca kamera sistemleri ile birlikte alarm sistemlerinden de faydalanarak sadece kamera kayıtlarını izlemekle kalmaz, saniyeler içinde güvenlik sorunu hakkında bilgilendirilebilirsiniz.

Benzer Yazılar